Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gürcistan Bağımsızlık Günü Kutlu olsun!
26 Mayıs 2023 Cuma Saat 15:48
Bugün, 26 Mayıs günü, Gürcistan'ın Bağımsızlık Günüdür. Çerkes Soykırımını 2011 yılında resmi olarak tanıyan, bu soykırımı temsilen Anaklia'da bir anıt diken, bir dönem Türkiye'de yaşayan Çerkeslere, belirli tarihler arasında başvurmaları durumunda herhangi bir kayıt ve kısıt getirmeksizin Gürcistan vatandaşlığı ve Gürcistan pasaportu veren, Tiflis'te bir Çerkes Kültür Merkezi açan ve önündeki gönderde Çerkes bayrağı dalgalandıran Gürcistan'ın ve dost, kardeş Gürcü halkının Bağımsızlık Günü'nü kutlarız.

 

Bugün, 26 Mayıs günü, Gürcistan'ın Bağımsızlık Günüdür.

Çerkes Soykırımını 2011 yılında resmi olarak tanıyan, bu soykırımı temsilen Anaklia'da bir anıt diken, bir dönem Türkiye'de yaşayan Çerkeslere, belirli tarihler arasında başvurmaları durumunda herhangi bir kayıt ve kısıt getirmeksizin Gürcistan vatandaşlığı ve Gürcistan pasaportu veren, Tiflis'te bir Çerkes Kültür Merkezi açan ve önündeki gönderde Çerkes bayrağı dalgalandıran Gürcistan'ın ve dost, kardeş Gürcü halkının Bağımsızlık Günü'nü kutlarız.

 

Gürcistan, 26 Mayıs 1918 tarihinde, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti’ni kuran tasarının, Gürcistan Ulusal Konseyi tarafından kabul edilmesi ile, Rusya’dan bağımsızlığını kazanmıştı. Fakat, Şubat 1921’de Rus Ordusu, Gürcistan’ı yeniden işgal etmiş ve 1922 yılında Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Sovyetler Birliği’ne dahil edilmiştir.

 

Gürcistan, 1989 yılında Tiflis’teki bağımsızlık hareketinin Sovyet Ordusu tarafından kanlı bir şekilde bastırılmasının ikinci yıldönümünde, 9 Nisan 1991 tarihinde, Bağımsızlığın Yeniden Tesis Edilmesine Dair Kanun’u kabul ederek, Sovyetler Birliği’nden ayrılmıştır.

 

Gamsakhurdia’nın iktidarı esnasında, 9 Nisan 1991 tarihli bağımsızlık ilanında, 26 Mayıs 1918 tarihli bağımsızlık bildirgesine atıf yapıldığı için, bağımsızlık gününün 26 Mayıs olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. 9 Nisan tarihi ise Ulusal Birlik Günü olarak anılmaktadır.

 

 Dost ve kardeş Gürcü halkının bağımsızlık günü kutlu olsun!

 

Çerkesya Yurtseverleri/Cherkessia.net Yayın Kurulu.

26 Mayıs 2023

Bu haber toplam 3383 defa okundu.


Fevzi Çelebi

მაფლობა ჩვენს ჩერქეზ დებს და ძმებს. ახლოვდება დღეები, როცა ჩერქეზების დამოუკიდებლობის დღეებსაც აღვნიშნავთ (Madloba çvens Çerkez debs da dzmebs. Akhlovdeba dğeebi, rotsa Çerkezebis damoukideblobis dğeebsats ağvnişnavt) / Çerkes kardeşlerimize teşekkürler. Çerkeslerin bağımsızlık günlerini de kutlayacağımız günler yaklaşıyor.

26 Mayıs 2023 Cuma Saat 16:34
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net